Jun 5, 2013

Nutella!

Het is tijd voor een luchtig thema. Nutella!
Het afgelopen halfjaar heb ik steeds verantwoord broodbeleg gegeten. Fetacrème, sinaasappeljam, schapen- en geitenkaas. Alles  à la Houtsmuller. Gisteren wilde ik weleens wat anders. Nutella! Harry heeft eens in een optimistische bui 1,5 kilo rauwe cacao voor me besteld en ik had veel hazelnoten en tijd. Aan de slag dus!
Hieronder het recept.





Ingrednten
225 gram blanke hazelnoten
1,5 eetlepel honing
30 gram (rauwe) cacao
3 eetlepels hazelnootolie of druivenpitolie
1 theelepel vanille-extract
1/8 theelepel zout


Bereiding
Verwarm de oven op 200 graden C. 
Bekleed een bakvorm met bakpapier en doe de hazelnoten erin.
Rooster de hazelnoten zo'n 5-10 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Draai ze halverwege om met behulp van het bakpapier.
Doe de hazelnoten na afkoelen in een foodprocessor.
Maak een pasta van de hazelnoten, tot ze olie beginnen los te laten. Dit duurt 2-5 minuten.
Doe de overige ingredienten erbij en draai nog 2 minuten.
Doe in een potje.
Klaar is kees!

Heerlijk! Eerlijk zijn? Deze hazelnootspread lijkt niet zoveel op Nutella. Je proeft de hazelnoten goed, maar zo zonder een berg suiker smaakt hij toch anders. Omdat ik al een halfjaar geen suiker op heb, mis ik het superzoete niet. Of hij lekkerder is dan de echte Nutella? Dat weet ik niet, maar dat ga ik een keer uitproberen.



**********
Magyarul


Nutella!

Ideje, hogy könnyű dolgokról is írjak. Nutella!
Lassan fél éve, hogy kizárólag egészséges kenyérrevalót eszem. Fetakrémet, narancslekvárt, juh- és kecskesajtot. Minden a Houtsmuller féle diéta szerint. Tegnap azonban valami mást akartam enni. Nutellát! Szerencsére Harry valamikor 1,5 kiló (nyers) kakaót rendelt nekem. Emellett rengeteg törökmogyoróm meg időm volt.
Íme a recept.




 
Hozzávalók
22,5 dkg blans törökmogyoróbél
1,5 evőkanál méz
3 dkg (nyers) kakaó
3 evőkanál törökmogyoróolaj vagy szőlőmagolaj
1 kiskanál vaníliaolaj vagy vaníliaesszencia
1/8 kiskanál só

A sütőt előmelegítjük 200 C fokra.
A törökmogyorót egy sütőpapírral bélelt formába tesszük.
5-10 percig sütjük a mogyorót, amíg aranybarna nem lesz. A papír segítségével félidőben megforgatjuk.
A kihűlt diót egy turmixgépbe öntjük és krémes állagúvá turmixoljuk, amíg ki nem engedi a dió az olajat magából. Ez kb. 2-5 percig tart.
Hozzáadjuk a többi hozzávalót és még 2 percig turmixoljuk.
A krémet üvegbe tesszük.
Kész!

Nagyon fincsi! Őszinte legyek? Ennek a mogyorókrémnek nem sok köze van a Nutellához. Nagyon jól lehet érezni a törökmogyoró ízét, de így cukor nélkül egészen más íze van. Én azonban nem hiányolom a nagyon édes ízt, mert már fél éve nem eszem cukrot. Hogy ez a fajta mogyorókrém finomabb-e a Nutellánál? Nem tudom, de majd egyszer kipróbálom.

No comments:

Post a Comment